Saturday, 13 August 2016
Cara Masak Kuih Penjaram Penyaram
Cucur Jawa/Kueh Topi/kuih Penyaram/ Penjaram
=================
Perkongsian dari Fb Stella Julus
Pencubaan akhirnya berjaya.. Practice makes perfect.
Kuih Pinjaram / Penyaram /Cucur Jawa (Momstella)
=============
▶1 1/2 cawan tepung beras (pilih tepung yg khas utk buat kuih lembut cth, teratai Dan gajah) google utk thu pls
▶2 cawan tepung gandum
▶1 cawan gula pasir(kalau xnk manis boleh kurangkan)
▶1 cawan gula merah (gula apong, gula melaka) utk yg brwarna brown. Nak hijau (pandan) ambik daun pandan 5-10helai, Potong kecil2 rebuskan Dan blend serta tapis perah utk dptkan jus serta warna - Nak wrna Dia kuat tmbh pewarna Hijau.
▶2 cawan air (sehingga cair sprti buat pancake)
▶sedikit garam
⏩campurkan semua bahan dlm mangkuk kacau sebati kemudian masukan dlm blender kisar kisar halus kemudian tapis kan aduanan dan perap 4 jam/semalaman dlm peti ais (rasa lengkap)
⏩sebelum nak masak keluarkan 1/2jam awl (gaulkan lgi).
⏩tuangkan 2/3 myk masak dlm kuali br minyak betul2 panas tuangkan sesenduk di tengah2 kuali.api jgn besar ya.. (sukatan msk telur Mata dlm kuali)
✨
tips: biar aduanan masak dr tepi ke tgh baru terbalikan. Tuagkan adunan ke satu tmpt ja jgn buat pusing2. Periuk besar kecil boleh.
Silakan share semua. Semoga ilmu yang dipanjangkan memberi manfaat buat anda juga yang lain.
Jangan kedekut ilmu.
Cheers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
MENCARI PENARI TRADISIONAL SABAH SARAWAK DI KUALA LUMPUR SELANGOR
Hai kawan kawan yang berada di Kuala Lumpur dan Selangor (Klang Valley), saya menerima banyak pertanyaan tentang mencari penari dan sus...
-
(My Family) Hai, (Saya hanyalah Blogger bukan ada kedai runcit) Dulu susah betul mahu cari baju / sewa baju tradisi untuk suku...
-
Cucur Jawa/Kueh Topi/kuih Penyaram/ Penjaram ================= Perkongsian dari Fb Stella Julus Pencubaan akhirnya berjaya.. Pra...
-
Hai kawan kawan yang berada di Kuala Lumpur dan Selangor (Klang Valley), saya menerima banyak pertanyaan tentang mencari penari dan sus...
No comments:
Post a Comment